2 Şubat 2013 Cumartesi

League Of Legends Ad Carry Rehber Taşıyıcı


Tekrar merhaba arkadaşlar, ikinci rehberle birlikte karşınızdayım. Takım kurgusunu ve takım mantığını anlattığım ilk konuyu okumayanlar için linki tekrar veriyorum.
http://tr.leagueoflegends.com/board/...ead.php?t=2212 buradan ulaşabilirsiniz.
Ayrıca, oyun için en önemli şeylerden biri olan Last hit (son vuruş) mantığını anlatan Eltar sihirdar adlı arkadaşımızın hazırladığı rehberi de okumanızı tavsiye ederim. Linki,
http://tr.leagueoflegends.com/board/...ead.php?t=2385 buradan ulaşabilirsiniz.

İlk konuda detaylı bir şekilde takım mantığını anlatmıştık. Şimdi ise oyunda koridorların mantığını anlatmaya çalışacağım.

İlk olarak, konu başlığından da anlaşılacağı gibi saldırı gücü taşıyıcısı (SGT) özelinde alt koridor mantığını sizlerle paylaşacağım. Bu konuda SGT şampiyonların hangileri olabileceğini, hangilerinin hangilerinin counteri (counter: özellikleri rakip şampiyona tamamen zıt olan ve rakip şampiyonun özelliklerini pasifize edebilen şampiyonlar) olduğunu, koridor mantığını, çeşitli eşya tercihlerini vs. sizlerle paylaşacağım.
Öncelikle neden alt koridora gidildiğini ve neden destek karakteriyle birlikte gidildiğini anlatmaya çalışacağım. 

İlk konuda da bahsettiğim gibi, SGT'nin amacı olabildiğince çabuk eşyalarını dizerek hasar verme yetisine bir an önce sahip olmaktır. Bir takımda karşı rakibe hasar verebilecek ana unsurlardan birisi SGT'dir. SGT'nin öncelikle yapması gereken olabildiğince çok farm (farm: minion kesmek) yapmasıdır ve bu farmı yapmak için de last hit (son vuruş) kavramını iyi bilmesi çok büyük avantajdır. İlgili konunun linkini yukarıda paylaşmıştım. İsteyen arkadaşlar oradan bu konuda bilgi alabilirler. Ayrıca farm yaparken rakip SGT'yi olabildiğince zonlamak diğer bir amacıdır. (zonlamak: karşı rakibin xp alabilme ve farm yapabilme alanından uzak tutmak). Eltar arkadaşımızın konusunda da belirttiği gibi, bilinenin aksine oyunda para kazanmak karşı rakibi öldürmekten çok farm yapmaktan geçer. Çünkü kaliteli oyuncularla oynanırken oyun başında kolay kolay skor alınamaz. SGT'nin oyun başında, bir iki kule düşüp, takım savaşları başlayana kadar yapması gereken en önemli şeyler yukarıda bahsettiklerimdir. Önemli olan olabildiğince farm yaparak, para kazanıp hemen gerekli eşyaları alabilmektir. Bu arada şunu da belirtmeliyim ki bir SGT koridorda kalabildiği kadar çok kalmalıdır. Bunun da mantığını yine farm yapmaktır. Ana üsse geri döndüğünüz zaman, farm kaçar ve rakibe bıraktığınız farmlardan dolayı da rakip farm sayısında önünüze geçebilir. Yani her şey farm ile alakalıdır. Ancak bu demek değildir ki, rakibi öldürmek için fırsat kollamayalım. Farm yaparken, alabiliyorsak eğer tabi ki rakibi öldürüp skor da almalıyız. Ancak önceliğimiz bu olmamalı. Destek karakteriyle birlikte koridora gitmek de işte bu yüzdendir. Destek karakteri hiç farm yapmaz. Bütün farmı SGT'ye bırakır. Destek karakterinin özelliklerini ve oynanışını bir başka rehberde ayrıntılı açıklayacağım. Ancak şimdilik SGT özelinde bu kadar bilgi yeter diye düşünüyorum. Bu arada şu anda aklıma gelen ve sizlere farm yaparken yardımcı olabilecek bir ip ucu vermek istiyorum, farm yaparken örneğin 2 ya da daha fazla minionun canı tükendi ve last hit boyutunda bu gibi durumlarda yetenek kullanmaktan kaçınmayın. Rakibin durumunu, mana durumunuzu vs. göz önünde bulundurarak yetenek de kullanın. Yegane amacımız farm yapmak olmalı. Ancak her zaman değil, çünkü koridoru itmek ve rakip minionlarla rakip kule altına yakın yerde buluşmak bize avantaj kazandırmaz. Koridoru itmeden ayarlayarak yetenek kullanın. Koridorun itilmesi sanılanın aksine dez avantaj kazandırır. Bu konuda detaylı bilgi de yine Eltar arkadaşımızın rehberinde mevcut. Oradan yararlanabilirsiniz. 

SGT'nin genel özelliklerinden biraz bahsettik, peki SGT şampiyonları hangileridir? Neye göre seçilmelidir? 

SGT karakterleri, uzaktan farm yapabilen ve saldırı gücü hasarı verebilen karakterlerdir. Uzaktan farm yapabilen şampiyonların seçilmesindeki mantık, rakibi zonlamak, ya da rakip tarafından zonlanmaktan korunmaktır. Birazdan eşya seçimlerini de anlatacağım ama burada bir örnek vermek doğru olur diye düşünüyorum. Oyundaki çoğu şampiyon SGT eşya kurgusuyla oynayabilir ancak iş zonlamak ve ya rakip tarafından zonlanmaya gelince sıkıntı çıkar. Örnek olarak, Master Yi, Tryndamere, Sion, vs. gibi şampiyonlar da SGT eşya kurgusuyla eşyalar aldıkları zaman can yakıcı olabilirler. Ancak karşınızda tecrübeli ve uzaktan farm yapabilen (ranged) bir rakip varsa, sizi farmsız bırakır ve eşyalarını sizden önce alarak avantajlı duruma geçer. İşte bu yüzden SGT özelinde oyunun ustası oyuncular ve bu oyuncuların takımları gerek turnuvalarda gerekse dereceli oyunlarda uzaktan farm yapabilen şampiyonlar seçerler. Meta'nın işlemesi, SGT özelinde böyledir.

Peki SGT şampiyonları hangileridir?

Hemen yazalım,

Ezreal, Corki, Graves, Ashe, Sivir, Tristina, Draven, Varus, Vayne, Miss Fortune, Caitlyn, Kog Maw, Twitch 

takım metasının esas SGT'leridir. Ancak sezon 2 şampiyonasında da rastgeldiğimiz ve çoğu dereceli oyunda da karşılaşabileceğimiz yeni bir SGT türü de ortaya çıkmıştır. Yabancıların unconventional pick dediği, alışmamış seçimler olarak;

Kennen, Twisted Fate, Kayle, Lulu 

gibi BGT ya da destek karakteri olarak da kullanılan bu karakterlerin de SGT eşya kurgusuna gidebildiklerini görmekteyiz. Bu karakterlerin seçiminde, stun (sersemletme) özelliği, saldırı hızı arttırıcı özellik, hareket hızı arttırıcı özellik, defans arttırıcı özellikler ve rakibi etkisiz hale getirme gibi özellikler etkili olmaktadır. Ancak sizin de fark edebileceğiniz gibi bu karakterler de uzaktan farm yapabilen ve karşı rakip tarafından zonlanmaktan kolay kaçabilecek karakterlerdir.

SGT eşya seçimi nasıl olmalıdır? Eşya kurgusu

Herkesin kendine göre bir oyun açılışı vardır. Ancak üç aşağı beş yukarı ikinci ya da üçüncü eşyalar genelde aynıdır. O yüzden ben kendime göre bir eşya kurgusu yazacağım. Ayrıca Ezreal, Corki gibi yetenekleriyle büyü hasarı da verebilen şampiyonlar için de ayrıca bir eşya kurgusu yazacağım. Yani eşya kurgusunda iki kategorimiz olacak.

Ashe, Graves, Draven, Varus, Vayne, Miss Fortune, Caitlyn, Kog Maw, Twitch için önerdiğim eşya kurgusu;

1. İlk olarak oyuna Sürat Çizmeleri + 3 sağlık iksiriyle başlayın.
2. 2 tane Doran Kılıcı (saldırı/hasar segmesinde bulunan 475'lik kılıç) ve bir tane de Vampiri Asa alın
3. Savaş Çizmesi tamamlayın (saldırı hızı veren çizme)
4. A.M.K Kılıcı alın (saldırı/hasar segmesinde bulunan 1650'lik kılıç)
5. Ebedi Kılıç tamamlayın (saldırı/hasar segmesinde bulunan 3830'luk kılıç. Not: eğer A.M.K Kılıcı'ndan sonra direk Ebedi Kılıç tamamlayamıyorsanız, eşya içinde bulunan Çeviklik Pelerini'ni önce alın.))
6. Çoşku tamamlayın (saldırı/saldırı hızı segmesinde bulunan 1195'lik eşya)
7. Hayalet Dansçı tamamlayın (saldırı/saldırı hızı segmesinde bulunan 2845'lik eşya. Not: eğer Çoşku'dan sonra direk Hayalet Dansçı tamamlayamıyorsanız, eşya içinde bulunan Çeviklik Pelerini'ni önce alın.)
8. Kan Döken tamamlayın (saldırı/hasar segmesinde 3000'lik kılıç.)
9. Koruyucu Melek tamamlayın (savunma/zırh segmesinde 2600'lük eşya)
10. Son Fısıltı tamamlayın (saldırı/hasar segmesinde 2290'lık eşya) 
11. Kuvvet Karışımı Çeviklik Karışımı ve Bilgelik Karışımı alın. (tek kullanımlık segmesindeki eşyalar.)
12. Kahinin Karışımı alın. (tek kullanımlık segmesindeki eşya.)

Ezreal, Corki, Tristina için önerdiğim eşya kurgusu;

1. İlk olarak oyuna Sürat Çizmeleri + 3 sağlık iksiriyle başlayın.
2. 2 tane Doran Kılıcı (saldırı/hasar segmesinde bulunan 475'lik kılıç) ve bir tane de Vampiri Asa alın
3. Savaş Çizmesi tamamlayın (saldırı hızı veren çizme)
4. Ağırkan alın. (saldırı/hasar segmesinde bulunan 1315'lik eşya)
5. Pırıltı alın. (büyü/yetenek gücü segmesinde bulunan 1260'lık eşya)
6. Üçlü Kuvvet tamamlayın. (büyü/yetenek gücü segmesinde bulunan 4070'lik eşya)
7. Kara Balta tamamlayın. (saldırı/hasar segmesinde bulunan 2865'lik eşya)
8. Kan Döken tamamlayın (saldırı/hasar segmesinde 3000'lik kılıç.)
9. Koruyucu Melek tamamlayın (savunma/zırh segmesinde 2600'lük eşya)
10. Son Fısıltı tamamlayın (saldırı/hasar segmesinde 2290'lık eşya) 
11. Kuvvet Karışımı Çeviklik Karışımı ve Bilgelik Karışımı alın. (tek kullanımlık segmesindeki eşyalar.)
12. Kahinin Karışımı alın. (tek kullanımlık segmesindeki eşya.)

Not: Son Fısıltı ve Koruyucu Melek eşyalarının alım sırası karşı takıma göre değişebilir. Mesela karşı tarafta zırh almış oyuncular varsa, Son Fısıltı daha önce alınabilir.
Not 2. Oyun başında aldığınız 2x Doran Kılıcı'nı diğer eşyalara yer açmak için satacaksınız ancak olabildiğince geç satmanızı öneririm. Vampiri Asa'yı ise satmayın çünkü Kan Döken ile birleştireceksiniz.

Hangi karakter kimin counter karakteri?

SGT taşıyıcılarda bire bir counter diyebileceğimiz karakter eşleşmeleri yoktur. Bazı şampiyonlar uzun menzile sahipken (ör. Kog Maw (W skili ile), Caitlyn), bazı şampiyonlar daha kısa menzile (Corki, Graves, Miss Fortune) sahiptirler ve bu bir avantaj/dezavantaj getirisidir. Ancak üst ya da orta koridorlar gibi bire bir anti şampiyonlar yoktur.

Rünler ve Kabiliyet Sayfası nasıl olmalı?

Rünler

9x Gelişmiş Direnç Mührü (+1.41 Zırh)
9x Gelişmiş Koruma Nişanı (+1.34 Büyü Direnci) 
9x Gelişmiş Tarumar Damgası (+1.66 zırh delme) ya da 9x Gelişmiş Kuvvet Damgası (+0.93 Saldırı Gücü)
3x Gelişmiş Tarumar Cevheri (+3.33 zırh delme) ya da 3x Gelişmiş Kuvvet Cevheri (+2.25 Saldırı Gücü)
şeklinde olmasını öneriyorum.

Kabiliyet Sayfaları

Genel olarak 21 Saldırıya ve Saldırı Gücü ağırlık vermenizi tavsiye ediyorum
Geri kalan 9 hakkımızı da isteğe göre ya zırh ve can şeklinde savunmaya ya da hareket hızı şeklinde işlevsele verebilirsiniz.

Takım savaşlarında SGT

Rünlerimizi dizdik, kabiliyet sayfamız zaten hazır ve eşya kurgumuzu da yaptık peki takım savaşlarında bir SGT olarak neler yapacağız? Dilim döndüğünce burada da onu anlatmaya çalışacağım. Öncelikle kendi kullandığımız karakteri tanımamız lazım. SGT karakterler, BGT karakterlerle birlikte takımın en çok hasar veren karakterleri olmakla birlikte bütün eşyalarını dizseler bile hasar almaya en açık karakterlerdir. O yüzden her zaman takım savaşlarında BGT ile birlikte rakip takımın ilk hedefidirler. Bu yüzden bir SGT takım savaşları sırasında öncelikle ilk hedef olmaktan kaçınmalıdır. Yani toparlayacak olursak takım savaşları sırasında ilk hedef ayakta kalmak ve olabildiğince çok hasar vermektir. Takımındaki tankların ya da off tankların savaşı başlatmasını beklemeli, menzilini koruyarak hasar almaya en uzak mesafeden saldırı gerçekleştirmelidir. Takım savaşları sırasında duruma göre ilk odaklanacağınız hedef değişebilir ama elinizden geldiğince karşı takımın BGT ve SGT karakterlerine odaklanırsanız, karşı takımın hasar verme yetisini kırmış olursunuz ve bu da takım savaşını kazanmanıza yol açar. 

Bugünlük de bu kadar arkadaşlar. Daha sonra vaktim olduğunca ve dilim döndüğünce yeni rehberler yazmaya çalışacağım. Umarım bu yazdıklarım, ne kadar uzun olsalar da, işinize yarar. Eksik ve ya gedik olabilir, fikirlerinize açığım. Zaman buldukça yazdığım rehberleri de güncelleyeceğim.

Saygılarımla
Socialcoholic

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder